Vintertälta – 13 tips för dig som ska tälta på vintern

tälta på vintern vintertälta

Brukar du alltid frysa när du tältar på vintern? Läs vidare, det här inlägget är för dig! Vi har 13 lysande tips som hjälper dig att hålla dig varm när du ska vintertälta och vi rekommenderar några fantastiska campingredskap som hjälper dig att hålla dig varm på din nästa campingresa.

Jag har vintertältat förut och tro mig, det var kallt. Det var faktiskt så kallt att jag satte på vattenkokaren för att koka kaffe i ett desperat hopp om att värma mig. Efter 10 minuter insåg jag att jag fortfarande väntade på att vattenkokaren skulle koka. Jag stängde av den och kontrollerade gasflaskan, som var full. Jag satte på den igen och fem minuter senare var det fortfarande ingenting.

Jag stack ut huvudet ur förtältet och frågade en kamrat om de hade någon aning om varför min vattenkokare inte kokade. Jag fick glatt besked om att med en temperatur som kämpade för att nå ensiffriga tal, var den typ av gasflaska jag använde helt enkelt för kall för att fungera effektivt och att jag måste värma upp den först. När man redan fryser så är en gasbehållare under armhålan inte optimalt. Jag önskar jag hade läst in mig lite på hur man vintertältar först.

Tack och lov har jag under åren lärt mig vad som fungerar för mig när det gäller komfort för att vintertälta och jag har nu en uppsättning som, tack och lov, inte gör att jag ryser hela natten och önskar att jag var hemma. En av de största lärdomarna jag har fått är att du inte behöver packa för mycket för att hålla dig varm. Att investera i några väl valda saker som är särskilt utformade för att ge campingkomfort är verkligen värt det.

Du hittar tält bäst i test 2021 här

Läs vår recension här

13 tips när du ska vintertälta

vintertälta

1. Vänta inte tills du känner dig kall

Så snart temperaturen börjar sjunka på kvällen ska du ta ett extra lager – vänta inte med att sätta på dig ett lager tills du redan känner dig kall, då är det för sent och det kommer att ta mycket längre tid att värma upp dig igen.

2. Termiska kläder är stora och smarta

När du vintertältar är det viktigt att vara utrustad med rätt kläder. Termiska shorts kan skapa bilder av din mormor, men ett ordentligt set långbyxor eller leggings och en långärmad termotröja är ett absolut måste om du campar tidigt på våren, hösten eller, om du är galen, i vinterns djupaste djup.

3. Packa alltid en varmvattenflaska

Ta med en varmvattenflaska (och naturligtvis en spis och vattenkokare), även om du inte brukar använda en sådan hemma eller tror att aprilvädret kommer att vara tillräckligt varmt, ta med en i alla fall.

4. Gå inte och lägg dig kall

Om du lägger dig i din sovsäck kall när du vintertältar, även med extra sängkläder, kommer du sannolikt att förbli kall. Innan du lägger dig i sängen kan du ta en varm dryck, ta en rask promenad eller springa till toaletten eller bara göra några stjärnhopp för att få upp din kärntemperatur lite innan du kryper ner för natten.

5. Sovsäcksfodral kan hjälpa till

Överväg att köpa ett silkesfoder för sovsäckar, dessa sägs tillföra en extra ”säsong” av värme. Du kanske vill överväga ett alternativ i fleece, de hjälper till att fånga in värmen och är inte lika ömtåliga som ett silkesfoder.

6. Investera i dunisolering

Kom ihåg att dunisolering kommer att hålla dig supervarm, och det är värt investeringen om du planerar att campa i kallt väder, men det finns massor av innovativa syntetiska sovsäcksfyllningar som är supereffektiva för att fånga in värme, så gör din forskning först.

7. Isolera ditt tält med mattor.

Använd en monterad tältmatta och/eller mattor på tältets golv; de fungerar som ett isolerande lager och hindrar kyla från att komma upp genom golvet. Om du inte har en snygg monterad tältmatta är picknickmattor och billiga trasmattor också användbara som isolering och innebär att du inte trampar på ett kallt underlag om du måste stiga upp ur sängen på natten.

8. Investera i några engångsvärmepåsar

Värmepåsar för engångsbruk är verkligen användbara när du ska vintertälta, se till att du har några med dig när du campar, för om du verkligen fryser kan det göra stor skillnad om du stoppar ett par stycken i en av fickorna på din huvtröja eller sovsäck.

9. Använd inte ett stort tält

Ett stort tält som bara innehåller några få kroppar innebär att utrymmet förblir svalare än ett mycket mindre tält. Sovutrymmena i ett större tält är vanligtvis lättare att värma upp än större bostadsutrymmen, så om det bara är en kort campingtur för ett par personer bör du överväga att minska tältets storlek eller byta till ett tält av canvas eller polybomull eftersom dessa ofta är bättre på att minimera värmeförluster.

10. Bärbara värmare ska användas med yttersta försiktighet!

En elektrisk bärbar värmare kan vara en bra investering. Precis som med gasolvärmare måste du dock fortfarande vara extra försiktig och följa säkerhetsråden. Ingen typ av värmare bör lämnas på medan du sover eller under långa perioder. Bärbara gasolvärmare kan vara frestande för campare, men de bör användas med stor försiktighet. Gasolvärmare bör INTE användas i ett slutet utrymme som tältets sovrum och du måste ha gott om ventilation. Använd sunt förnuft och följ tillverkarens säkerhetsråd, lämna aldrig en gasolvärmare obevakad, använd inte en gasolvärmare inne i tältet i ett oventilerat utrymme och du måste också se till att du använder ett kolmonoxidlarm.

11. Använd rätt sorts sovsäck

Se till att du inte försöker sova i kallt väder med en billig sovsäck eller en sovsäck som bara är avsedd för sommarbruk (kolla säsongsklassificeringen, du letar efter en 3-säsongssäck). Kom också ihåg att en tättslutande mumiepåse är ditt bästa alternativ för att hålla dig varm. Även om det kan vara frestande att ta ett täcke och använda det ovanpå en billigare eller mindre restriktiv sovsäck, kommer det inte att hålla dig lika varm som en teknisk sovsäck som är utformad för att hålla dig varm.

12. Ta med extra filtar

Sommarnätter i Sverige kan fortfarande vara kall – tro inte att du bara behöver en sovsäck för att det är juli, ta alltid med dig några extra filtar för säkerhets skull, särskilt om du har små barn. Tjocka värmefiltar i fleece kan göra stor skillnad under riktigt kalla nätter. Speciellt när du ska vintertälta.

13. Undvik luftsängar med dubbelhöjd

Att sova på en luftsäng med dubbelhöjd är bra när det gäller komfort för personer med rörelsehinder eftersom de är så lätta att ta på och av, men de är kalla! Jag höll ut med en i över ett år och frös alltid, oavsett hur många mattor jag lade ovanpå den.

Viktigt information när du ska vintertälta

Hur förlorar kroppen värme?


Avdunstning: Avdunstning ger en kylande effekt. Kroppen förlorar 85 % av sin värme genom svettning vid intensiv träning. Våta kläder från svettning och ökad andning utlöser också en minskning av kroppsvärmen.


Strålning: Strålning gör att värmen flyttas bort från kroppen. Kroppen kan förlora mer än 50 % av sin värme från strålning vid temperaturer under 20 °C (68 °F).


Konduktion: Konduktion är överföring av värme genom fysisk kontakt. Konduktion sker vid 20 °C (68 °F) och är orsaken till förlust av kroppsvärme när man sover på kallt underlag.


Konvektion: Konvektion uppstår när en uppvärmd vätska (vätska eller gas) rör sig bort från en källa. Ta exemplet med en varm kopp te. Den stigande ångan som kommer från koppen visar att värme rör sig när varmt vatten övergår till gasformigt vatten (våtånga).

Fungerar uppvärmning från kropp till kropp?

Ja, kropp-till-kropp-värmning är verkligen effektivt för att hålla sig varm i kallt väder och för att förhindra värmeförlust. Låt oss ta en lektion i termodynamik: Ju större temperaturskillnaden är, desto snabbare är värmeöverföringen. Genom att minska kroppens yta som utsätts för kall luft och öka ytan som utsätts för värme (en campingkompis) kan två personer minska hastigheten med vilken de förlorar kroppsvärme.

Riskera inte att drabbas av hypotermi och förfrysning

Du är redo att ge dig ut och vintertälta, men det finns en annan sak som du måste tänka på innan du ger dig ut i de snöiga ödemarkerna: säkerhet. Som alla vet är ingen immun mot kyla. Det är viktigt att du inte bara utrustar dig med nödvändig utrustning för ditt uppdrag, utan även att du utrustar dig med nödvändig kunskap för din säkerhet och överlevnad.

Nu hoppas vi att du tagit med dig ny kunskap inför kylan. Hur håller du dig varm när du campar? Vilken är den kallaste eller värsta campingupplevelse du någonsin haft? Vi vill gärna höra dina egna tips och berättelser, så lämna en kommentar nedan!

Läs mer: