Powerbanks är ett måste. Skärmarna blir allt större och processorerna allt kraftfullare, men om det är en sak som inte verkar förbättras med dagens mobila enheter är det batteriets förmåga att hålla hela dagen.
Vilken powerbank är bäst?
Outdoorportalen har utsett Arctic Tern Powerbank till bästa powerbank. En kraftfull powerbank med hög prestanda och kapacitet.
Även om vi har sett några fantastiska smartphones med lång livslängd på senare tid kan du fortfarande upptäcka att du får slut på laddning innan du kan komma nära ett uttag, särskilt om du är ute på en lång vandringstur.
Med en powerbank kan du dock alltid få en laddning – även när du är uppe i fjällen. Med större powerbanks kan du faktiskt vandra en helg eller campa och ändå ha din telefon laddad. Och det är inte bara smartphones som kan gynnas. Surfplattor, digitalkameror och Bluetooth-högtalare kan ofta behöva en uppladdning, och en ordentlig powerbank är ett nödvändigt tillbehör för ditt nästa äventyr.
RELATERAD LÄSNING: Bästa campinglampan
Med så många märken och modeller att välja mellan, vilken ska du köpa? Vi är här för att hjälpa dig. Vi går igenom de olika specifikationerna och vad du ska leta efter, och pekar sedan ut de bästa powerbanks på marknaden.
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar
Bästa powerbanks
- Bäst i test powerbank: Arctic Tern Powerbank
- Bästa kapacitet: Anker PowerCore III Elite
- Populär powerbank: Biolite Solar Panel 5 +
- Bra val: Zendure A5 PD Portable Charger
- Bästa kraftfulla powerbank: GP Batterier – GP Powerbank Voyage 2.0
Powerbank bäst i test
1. Arctic Tern Powerbank 20.000
BÄST I TESTInput: USB | Output: USB | Strömstyrka: 20000 mAh | Mått: 157.5×76.5×18.6 mm | Vikt: 367 g |Laddningsbara batterier: Ja | Inbyggt batteri: Ja
Detta är en kraftfull powerbank från Arctic Tern som har en batterikapacitet på 20000 mAh. Laddaren har fyra USB-portar vilket möjliggör att flera enheter kan ladda samtidigt. Det tar ca 2 timmar att få mobilen fulladdad om den har ett batteri med 4000 mAh.
Bästa kapacitet
2. Anker PowerCore III Elite
BÄSTA KapacitetOutput: USB & USB-C | Strömstyrka: 25600 mAh | Mått: 8.23 x 18.35 x 2.39 cm | Vikt: 600 g
Denna powerbank har en enorm laddningskapacitet på 25600 mAh och erbjuder snabbladdning för din dator, surfplatta eller telefon. Laddaren är utrustad med både USB-C och vanliga usb portar. Denna powerbank fulladdar din enhet flera gånger om och laddar snabbare än många powerbanks.
Bästa populära powerbank
3. Biolite Solar Panel 5 +
BÄSTA PopuläraMaxeffekt: 5 Watt | Vikt: 390 g | Batteri: 3,200 mAh
Solar Panel 5 plus är en powerbank utrustad med solcellspanel som hjälper dig att hålla din mobil, surfplatta och övrig elektronik laddad. Du placerar powerbanken i solen genom att ställa den på marken eller hänga upp i en stång längs tältet. Den har även en kompakt design som gör det enkelt att få ner den i ryggsäcken när du vandrar.
Bra val
4. Zendure A5 PD Portable Charger 16 750 mAh
Bra valInput: USB-C + micro USB | Max effekt: 18 W | Output: USB + USB-C | Strömstyrka: 16750 mA | Mått: 73x24x127 mm | Vikt: 320 g
Denna powerbank är utrustad med USB-c och Power Devilery teknologi vilket gör att den laddar dina enheter lite snabbare. Powerbanken är tillverkad av Zendure vilket är ett amerikanskt företag som grundades 2013 och har sedan dess levererat toppkvalitativa elketroniska produkter.
Bästa kraftfulla powerbank
5. GP Batterier – GP Powerbank Voyage 2.0 10000mAh
Bästa kraftfullaInput: micro USB | Output: USB | Strömstyrka: 10000 mA | Mått: 135,5 x 70 x 10 mm | Vikt: 233 g
Denna powerbank från GP Batterier har en kapacitet på 10000 mAh vilket gör det till en kraftfull laddare att ha med på din vandring och campingstur. Powerbanken är konstruerad i tåligt metallhölje som skyddar din laddare när du är ute och vandrar i svår terräng. Den är även utrustad med smarta funktioner som övertemperatursskyd.
Så här väljer du den bästa powerbanken för dig
Vad ska jag leta efter i en powerbank?
När du väljer den bästa powerbanken för dina behov bör du först och främst tänka på batterikapaciteten. Tänk på hur länge du kommer att vara på resande fot och hur många enheter du kommer att använda. Du måste också tänka på hur mycket energi dessa enheter förbrukar, eftersom en bärbar dator eller en kamera behöver mer ström för att laddas än en telefon eller surfplatta.
När du har bestämt vilken batterikapacitet du behöver är nästa faktor vikten. Vanligtvis ökar vikten i takt med kapaciteten, så du kanske vill hitta en balans och offra lite batterikapacitet för den extra bärbarhet som följer med en lättare powerbank.
En annan viktig faktor är kompatibilitet. Du måste se till att powerbanken faktiskt fungerar med de enheter du vill ladda. Tänk också på konnektiviteten. Om du sannolikt kommer att behöva ladda flera enheter samtidigt vill du kontrollera hur många laddningspunkter powerbanken har.
Många powerbanks har två eller tre portar, men vissa powerbanks har upp till sex portar. Och det är värt att kontrollera vilken typ av portar som erbjuds; USB-A-portar gör jobbet men inte så snabbt, medan om du kan hitta en powerbank med en USB-C PD-port så kommer du att upptäcka att dina enheter laddas trevligt och snabbt. Om du letar efter den bästa powerbanken för telefoner behöver du inte oroa dig alltför mycket för flera portar.
Vilken typ av powerbank ska jag köpa?
I grund och botten försöker du balansera fyra faktorer: storlek, hastighet, kapacitet och pris. Reglerna är enkla nog: ju mindre du spenderar, desto lägre kapacitet och desto långsammare kommer powerbanken att ladda.
Billiga powerbanks
De billigaste och minsta powerbanks har en kapacitet på mellan 2 500 mAh och 10 000 mAh. Numera skulle vi undvika allt under 5 000 mAh, eftersom den inte kommer att ha tillräckligt med laddning för att tanka de flesta nyare smartphones. I den övre delen av detta sortiment har du dock tillräcklig kapacitet för att ladda din telefon eller ge en surfplatta en ordentlig skjuts – och du kan hitta en som är lika stor som en smartphone eller en Mars Bar för cirka 12 till 18 pund.
Powerbanks i mellanklass
Om du spenderar mellan 250 – 500 kr får du powerbanks med en kapacitet på 10 000-20 000 mAh och bättre anslutningsmöjligheter, med USB-C-anslutningar som numera är standard. Du kan få en ökning av storlek och vikt som matchar; batterier med 20 000 mAh kan vara ungefär lika stora som en smartphone med stor skärm, men de är också 50 % tyngre. Men du får också mycket snabbare laddning med Quick Charge 4 och USB PD.
Dyra Powerbanks
Om du lägger ut mer än 400 kr kan du få en ännu större powerbank, med en kapacitet från 20 000 mAh till 26 800 mAh eller mer. USB-C med Quick Charge 4 och USB-PD kommer att vara en självklarhet, vilket kompenserar för att du bär på en tyngre tegelsten av en laddare. Fördelen är att du kommer att kunna ladda flera enheter, ofta samtidigt, och du kommer att ha tillräckligt med laddning för att hålla dem igång en hel helg eller till och med längre.
Vad mer bör jag tänka på?
De flesta powerbanks använder numera en USB-C-port för att ladda, även om vissa modeller har en mikro-USB-port också för att säkerställa kompatibilitet med äldre laddare. Oroa dig inte om du inte har den nödvändiga kabeln, eftersom en sådan vanligtvis tillhandahålls i förpackningen.
En fördel med övergången till USB-C är att powerbanks nu stöder USB PD för snabbare laddning. Detta innebär att din powerbank ofta laddas snabbare när den är ansluten till en lämplig snabbladdare, med allt från 20W till 60W. Vid dessa hastigheter kan även en laddare med hög kapacitet ladda fullt ut på tre till fyra timmar.
När det gäller laddning av dina enheter har du vanligtvis ett val av USB-A- och USB-C-portar, där den senare stöder de snabbaste USB PD-laddningsstandarderna. Alla powerbanks och smartphones stöder standarden USB BC 1.2, som kan leverera upp till 7,5 W via USB-A eller 15 W via USB-C.
De flesta stöder också standarden USB Power Delivery (PD) 3, som ökar den maximala spänningen och strömmen för att leverera upp till 100 W effekt – tillräckligt för att ladda en lätt bärbar dator i en hyfsad hastighet. Det är inte alla USB PD powerbanks som kan ge så mycket ström; ofta är de begränsade till 15 W, 27 W, 45 W eller maximalt 100 W, men även 27 W räcker för snabb laddning av ett stort antal smarttelefoner och surfplattor.
Utöver det finns Qualcomms Quick Charge-standarder. Den vanligaste är Quick Charge 4, som trycker ut maximalt 21 V och 4,6 A för 100 W effekt. Den är också kompatibel med USB PD, vilket är tur, eftersom Quick Charge 4 inte har fått lika mycket kärlek från tillverkare av powerbanks som den gamla Quick Charge 3-standarden, där de flesta standardiserar kring USB PD.
Samma sak gäller för den nya Quick Charge 5, även om den senare kan ladda kompatibla telefoner till 50 % inom fem minuter när man använder rätt laddare. Det är inte svårt att förstå varför: USB PD stöds av Apples och Googles senaste enheter och ger fortfarande snabb laddning på Quick Charge 4- och Quick Charge 5-telefoner. Ännu viktigare är att det är en öppen standard utan licenskostnader.
Är det värt att betala extra för en snabbladdande powerbank?
Ja. Det är väldigt liten skillnad i pris nuförtiden, och även om din nuvarande telefon inte har stöd för Quick Charge 4 eller USB PD är det stor chans att din nästa telefon har det. Det finns faktiskt ett argument för att det smartaste är att standardisera USB PD och se till att dina powerbanks, laddare, smartphones och surfplattor alla kan köras under samma laddningsekosystem, så att du kan få snabbladdning närhelst du behöver det.
Hur är det med laddning av trådlösa hörlurar, Bluetooth-hörlurar och andra tillbehör?
Mindre tillbehör som trådlösa hörlurar, Bluetooth-hörlurar, fitness trackers och smartklockor kan orsaka problem för powerbanks, eftersom de är utformade för att laddas med en låg watt-laddning i stället för den 10-25 W som används för att snabbladdning av en vanlig smartphone.
Antingen finns det en risk för att tillbehöret eller dess laddningsfodral skadas, eller så kan de smartare kraftbankerna till och med stänga av sig på grund av den låga efterfrågan. Vissa power banks har dock numera ett läget för träckladdning som är särskilt utformat för att ladda dessa enheter på ett säkert sätt. Om du planerar en långhelg (eller längre) på resande fot där du kommer att behöva en laddning är detta en funktion som är värd att hålla utkik efter.
Hur är det med trådlös laddning?
Om du bryr dig mer om bekvämlighet än om snabbhet är trådlös laddning verkligen rätt väg att gå – och ett växande antal power banks har stöd för detta. Placera bara din smartphone på den integrerade trådlösa plattan, så kan du ladda utan att ansluta några kablar. Det blir en nackdel för laddningshastigheten, så du kommer att vara begränsad till 7,5 W eller 10 W, men det är inget stort problem om du inte behöver ladda på en gång. Som en bonus ser vi nu Magsafe-vänliga laddare som kläms fast på en iPhone eller en ring inuti ett iPhone-fodral, vilket innebär att du kan ladda din iPhone även när du använder den.
10 vanliga frågor om powerbanks
Vilken kapacitet bör min powerbank ha?
Gå inte i fällan och tro att en powerbank på 3 000 mAh ger din smartphone med batteri på 3 000 mAh en full laddning och att en powerbank på 9 000 mAh laddar den tre gånger. Ingen bärbar laddare har 100 % effektivitet. I själva verket ligger de flesta i genomsnitt mellan 60 och 70 %, och de mest effektiva modellerna kan nå 80 eller 90 %. Modeller för trådlös laddning kan vara ännu mindre effektiva.
För att ta reda på vilken kapacitetsbank du behöver, kontrollera först specifikationerna för den enhet du vill ladda för att ta reda på dess batterikapacitet, och bestäm sedan hur många gånger du vill kunna ladda den. För att få en grov uppskattning kan du räkna ut ansluten enhets batterikapacitet x antal laddningar x 1,6 = minsta kapacitet för en powerbank som du bör köpa.
En tumregel är att en bank på 5 000 mAh är en enhet som bara kan laddas en gång, 10 000 mAh är den bästa lösningen mellan kapacitet och bärbarhet, och för en bärbar dator bör du leta efter en bank på närmare 20 000 mAh. Vi har några av dessa power banks med hög kapacitet här – försök bara inte stoppa någon av dem i fickan!
Hur lång tid tar det att ladda en powerbank?
Hur lång tid det tar att ladda en powerbank beror på dess kapacitet, vad du använder för att ladda batteriet och om det är tomt eller inte. För den snabbaste laddningen bör du titta på den nya sortens power banks som stöder grafen-teknik och laddar via en DC-ingång, men dessa tenderar att vara dyra.
När det gäller vanliga powerbanks är det snabbaste du kan hitta en USB-C-ingång/utgång som stöder Power Delivery. Denna standard går nu upp till maximalt 240 W, men i bärbara laddare bör du förvänta dig att hitta en 18 W-port. Med en sådan port kan en genomsnittlig powerbank på 10 000 mAh laddas på 2-3 timmar från tomt läge.
De billigaste modellerna tenderar fortfarande att ladda via Micro-USB, vanligtvis med cirka 10-12 W. Undvik 5W power banks som pesten om de inte har mycket låg kapacitet eller om du inte har bråttom.
Vad är genomgångsladdning?
Genomgångsladdning gör att du kan ladda enheter som är anslutna till en powerbank och själva powerbanken samtidigt. Det är en mycket praktisk lösning om du har ont om eluttag och behöver ladda flera enheter över natten, till exempel. Det är dock inte alla powerbanks som har stöd för detta, så se till att kontrollera specifikationerna för din bärbara laddare innan du köper den.
Hur vet jag hur mycket ström som finns kvar i min powerbank?
Om du vet hur mycket kapacitet den hade när den var full, kan du ta reda på hur mycket ström som finns kvar antingen genom en serie lysdioder på höljet (som vanligtvis aktiveras genom att du ansluter en enhet för laddning eller trycker på en knapp på sidan) eller via LCD-skärmen om din powerbank har en sådan. LCD-skärmar är att föredra eftersom de ger en mer exakt avläsning, särskilt när det gäller power banks med högre kapacitet.
Vad är GaN power banks?
GaN är en förkortning för galliumnitrid. Den kräver färre komponenter än traditionella silikonladdare, vilket innebär att powerbanks som använder tekniken kan vara mindre skrymmande och effektivare. Om bärbarhet är ditt främsta bekymmer bör du förutom att ta hänsyn till powerbankens kapacitet också leta efter en som använder GaN.
Vilken laddningshastighet ska jag leta efter i en powerbank?
De första powerbanks som kom ut på marknaden hade en laddningshastighet på 5 W, vilket är samma hastighet som de ursprungliga iPhone-laddarna vilket är väldigt långsamt. Vi skulle inte rekommendera något under 10W nuförtiden. Den här hastigheten är känd som “snabbladdning”, och den är fortfarande ganska vanlig i billigare modeller, men det är inte riktigt den snabbladdning som vi har vant oss vid idag. Så många av de senaste smarttelefonerna stöder nu supersnabb trådbunden laddning, och det verkar galet att inte köpa en bärbar laddare som stöder den topphastigheten om möjligt.
Den standard som din telefon använder för att uppnå sina toppladdningshastigheter är viktig här. Vissa har proprietär teknik som endast fungerar med tillbehör som tillverkas och säljs av det företaget. Vissa erbjuder snabbladdning genom snabbladdning eller Power Delivery. Vissa stöder varken Quick Charge eller Power Delivery, men stöder protokoll som PPS (Programmable Power Supply) eller SCP (Super Charge Protocol). Kontrollera att den bärbara laddare du köper matchar den standard för snabbladdning som stöds av din telefon.
Termen Power Delivery anger inte i sig självt någon prestandaklassificering. Den kan leverera allt mellan 18 W och 240 W. Detta är särskilt viktigt om du vill ladda en bärbar USB-C-dator – allt under 30 W räcker inte, många bärbara datorer vägrar att spela med under 45 W eller till och med 60 W, och vissa större bärbara datorer kan kräva 90 W. Du måste kontrollera specifikationerna för din bärbara dator för att veta vilken hastighet den kräver.
I andra änden av skalan, om du behöver ladda en enhet med låg effekt, till exempel en smartklocka eller ett par trådlösa hörlurar, ska du leta efter en powerbank som är certifierad för enheter med låg effekt. Många av dem som inte är det kommer helt enkelt att stänga av när du försöker ladda dessa enheter, eftersom de inte kan upptäcka ett betydande tapp på batteriet.
Vilka utgångar ska jag leta efter i en powerbank?
Vilken typ och hur många utgångar du behöver på en powerbank beror helt på vilken eller vilka enheter du vill ladda. Så gott som alla powerbanks har en fullstor USB-utgång som du kan använda för att koppla in din egen kabel, men det är inte alltid det snabbaste sättet att leverera en laddning till din enhet.
Du hittar också USB-C- och Lightning-utgångar, magnetiska trådlösa laddningsmattor och växelströmsuttag om du handlar runt. Vissa powerbanks har till och med inbyggda kablar så att du inte behöver bära runt på en egen, även om du fortfarande behöver en för att ladda själva powerbanken.
Varför är den maximala effekten av en powerbank viktig?
Vissa powerbanks har flera utgångar för att ladda dina anslutna enheter, men få powerbanks kan samtidigt stödja alla enheter med högsta annonserade hastighet. Se upp för de som har en lägre maximal utgång än summan av alla portar tillsammans. Var också försiktig med dem som har flera utgångar men en mycket låg kapacitet – dessa är egentligen inte utformade för att ansluta flera enheter, utan bara för att vara mångsidiga.
Vad händer när min powerbank är starkare än min anslutna enhet?
Du behöver inte oroa dig för att ansluta enheter till portar som kan leverera mer ström än vad enheten kan ta emot, eftersom USB-enheter endast tar ut den ström de behöver. Många power banks innehåller teknik som på ett intelligent sätt kan fördela denna kraft mellan portarna på ett mer lämpligt sätt, beroende på vilka enheter du försöker ladda.
Kan jag ta med mig en powerbank på flyget?
Ja, men den måste finnas i handbagaget och om den har en större kapacitet än 27 000 mAh (100Wh) måste du kontrollera detta med flygbolaget innan du flyger. Se till att du tar ut den ur väskan när du passerar genom säkerhetskontrollen. Om en powerbank är skadad tillåts den inte ombord på planet eftersom den kan bli en säkerhetsrisk. Du bör också se till att specifikationerna är tydligt tryckta på sidan av fodralet, vilket är normen.
Johan är skribent och testare på Outdoorportalen. Han älskar att utforska och hitta nya platser i naturen. Som en erfaren vandrare, bergsklättrare och äventyrsentusiast har han utforskat allt från bortglömda skogspärlor till fjälltoppar i Alperna där favoritberget är Mont Blanc.
Han har deltagit i flera överlevnadskurser och hoppas på att kunna berika dig med all sin kunskap inför ditt nästa äventyr.