Det finns mycket att älska med skidåkning på en skidanläggning: du kan få in massor av nedfarter per dag, du har alltid en lodge i närheten och du behöver inte ta dig upp i tusentals vertikala meter för att tjäna dina svängar. Den största utmaningen med skidåkning i skidorter är dock att försöka hålla sig varm när man står i långa liftköer, sitter i våta stolliftar och anstränger sig mindre på pistmaskinerna.
För att hjälpa dig har vi skapat en lista nedan över våra favoritsätt att hålla dig mysig och bekväm hela dagen – från hur du lägger lager på lager på rätt sätt till tips om hur du torkar ut din utrustning över natten. Om du vill ha alla våra favoriter samlade på ett ställe kan du se våra detaljerade recensioner av skidutrustning.
Relaterat: Skidhjälm bäst i test
1. Klä dig med flera lager
Skidjacka och skidbyxor
Din första försvarslinje mot kylan är din skidjacka, som sträcker sig från kraftigt isolerade alternativ till oisolerade hardshells. För dem som springer kallt eller ofta åker skidor i kyliga klimat är en isolerad skidjacka ett utmärkt val.
Relaterat: Vinterjacka herr Bäst i test
Relaterat: Vinterjacka dam Bäst i test
Förutom ett vattentätt yttre lager har dessa modeller antingen dun eller syntetisk isolering under skalet (eller ibland båda). Nackdelarna är mindre andningsförmåga och mångsidighet när vädret blir mildare, men det är ett utmärkt sätt att hålla sig varm under kalla dagar.
Många skidåkare på expertnivå och de som åker i backcountry föredrar en oisolerad hardshell- eller softshell-skidjacka. I det här fallet kommer mycket av värmen från mellanskiktet snarare än från ytterskiktet. Vi älskar oisolerade skal för deras mångsidighet: du kan lägga på dig många lager under vinterns djup och sedan dra ner på jackan och ett lätt baslager när skidåkningen kommer på våren.
Hardshells erbjuder det ultimata väderskyddet, medan softshells i allmänhet inte är lika ogenomträngliga mot elementen men ger bättre rörlighet och övergripande komfort. Vissa skidjackor med hög prestanda har numera en blandning av båda.
Förutom isolering kan vind och fukt som sipprar genom jackan vara en snabb biljett till att bli kall. När du letar efter ett skidhölje erbjuder Gore-Tex-modeller i allmänhet det bästa långsiktiga vind- och vattenskyddet och överträffar de flesta interna alternativ (även om det finns ett antal kvalitetsalternativ, bland annat Patagonias H2No Performance Standard).
Även vanlig Gore-Tex ger en sund barriär mot elementen, och för de tuffaste förhållandena utan att behöva tillgripa en skrymmande och tjock konstruktion leder premium Gore-Tex Pro och återfinns på avancerade skidjackor. Du får betala för privilegiet, men Gore-Tex lång livslängd och bevisat vind- och vått väderskydd är oöverträffat.
Sist men inte minst kan valet av skidbyxor också påverka värmen. De flesta människor fokuserar mer på överkroppen än på underkroppen, och alternativen för isolerade skidbyxor är mer begränsade än jackans motsvarigheter, men det ska inte hindra dig från att hålla dig varm. Om du redan har bestämt dig för en jacka, kontrollera om det märket tillverkar en isolerad byxa som matchar (eller ett liknande alternativ).
Liksom jackor bär många skidåkare oisolerade skidbyxor, som är ganska tjocka, och fokuserar på ett varmt baslager i stället. Med ett par sköna tjocka termosbyxor i merinoull och skidstrumpor på den nedre delen av benen kommer de flesta inte att behöva den extra värmen – dessutom ger det dig en ökad rörlighet.
Mellanlager
Förutom skidjackan tar mellanlagret på sig en stor del av de viktiga isoleringsuppgifterna. När det gäller att hålla värmen är det bättre med ett mellanlager, och du har tre isoleringsalternativ att välja mellan: dun, syntet och fleece. När det gäller kyliga temperaturer kan du inte slå den höga värmen från en dunjacka.
För ännu mer värme finns mellanvikts dunjackor som innehåller mer dun. En tung dunjacka är en vinterklar dunjacka som kan vara tempererad för skidåkning, men den är för skrymmande för att läggas under ett skal.
Att använda en syntetisk jacka som mellanlager ger bättre andningsförmåga och prestanda när det är vått. Du får inte samma värme-viktförhållande som dun och syntetiska jackor är inte lika små, men de är mycket bättre lämpade för att släppa ut värme när du utforskar sidolandskapet eller vandrar till alpin terräng.
Till skillnad från dun, som förlorar sin förmåga att isolera när det blir blött, klumpar syntetmaterial inte ihop sig och fortsätter att hålla dig någorlunda varm. Slutligen är fleece generellt sett den mest prisvärda typen av mellanlager, kan motstå fukt och torkar snabbt. Men fleecens isoleringsförmåga beror till stor del på dess tjocklek, och värmen är ganska begränsad om du inte får en mycket tjock design, vilket är anledningen till att vi inte rekommenderar den för dem som fryser.
Baslager
Sist men inte minst är ditt baslager det plagg som ligger närmast huden och som drar bort fukt från kroppen och reglerar din kärntemperatur. Merinoull och polyester är de två vanligaste materialen för baslager, där merinoull är dyrare men bättre på att transportera bort fukt och otroligt mjukt mot huden. Polyester är å andra sidan billigare och mer slitstarkt än ull men inte lika bekvämt eller luktresistent.
2. Undvik kalla fötter – Skidstrumpor och pjäxor med rätt passform
Den goda nyheten är att pjäxor, och särskilt skidfodralstekniken, har förbättrats dramatiskt under de senaste åren. Resultatet är att moderna pjäxor är bättre isolerande och mycket bekvämare än tidigare, och du behöver inte längre tjocka, kraftiga skidstrumpor (eller flera par skikt). Faktum är att det är bäst att välja en lättviktsstrumpa av hög kvalitet och att inte ta hänsyn till skidstövlarnas passform.
Förutom strumporna är pjäxorna en av de viktigaste och mest förbisedda aspekterna av skidutrustningen, och det har att göra med värme. Om pjäxorna är för tajta kan de strypa cirkulationen och få tårna att bli kalla och domnade snabbt (du ser folk som lossar spännena på sina skidstövlar i liftkön för att försöka återfå cirkulationen och värmen). Om de är för lösa finns det extra utrymme för kall luft och de kan bli obekväma efter några körningar. I slutändan vill du att dina pjäxor ska kännas bekväma men bekväma.
Om möjligt rekommenderar vi att du provar flera modeller innan du köper dem, eftersom varje modell har olika form och känsla. Det bästa sättet att säkerställa en bra passform är att besöka din lokala friluftsbutik för att få en personlig anpassning, och om du har tur har vissa skidcentrerade städer expertstövlar som är de bästa av de bästa.
3. Håll fingrar och tår varma
Hand och fotvärmare
Det är viktigt att hålla fingrar och tår varma för att undvika kyla, och enkla hand-, fot- och tåvärmare kan vara ett bra och prisvärt sätt att hålla sig bekväm. De kan vara billiga engångsartiklar, och vissa märken tillverkar nu biologiskt nedbrytbara handvärmare. För att använda dem stoppar du dem helt enkelt i handskarna eller under fötterna för att få lite extra värme.
Och för dem som vill ta det till nästa nivå tillverkar vissa företag också uppvärmda strumpor och innersulor, uppvärmda stövlar och uppvärmda handskar/mantlar, även om dessa ofta är ganska dyra.
Handskar och vantar
När det gäller att hålla händerna varma bör du också fundera på om du föredrar skidhandskar eller vantar. Handskar är det mer populära valet för skidåkare på grund av deras fingerfärdighet och förmåga att greppa en skidstav, justera skidstövlar med mera. Med det sagt är vantar bättre för att dina fingrar varmare.
Nackdelen är en stor uppoffring av rörelsefriheten, men om du redan har provat kombinationen handskar och handvärmare utan resultat kan vantar vara en bra lösning. Och en möjlig kompromiss för skidåkning som är den bästa av båda världarna är en handske med tre fingrar, som har separata öppningar för pekfingret och tummen, men som håller ihop de andra fingrarna. Skillnaden i fingerfärdighet är inte enorm och du lämnar ditt pekfinger sårbart, men detta är ett gångbart alternativ för skidåkare med kalla fingrar.
4. Skydda huvudet och öronen
Fingrar och tår är vanligtvis de första som blir kalla, men glöm inte bort att hålla huvudet varm. Skidhjälmar är numera vanliga, och förutom att de ger säkerhet vid en krasch är de i allmänhet ganska varma och bekväma. När det gäller mycket kalla dagar eller för dem som fryser (särskilt i öronen) kan du välja att lägga till en tunn mössa eller en balaclava under hjälmen för att öka isoleringen. Tänk dock på att du vill behålla en tight passform för att hjälmen ska kunna göra sitt jobb, så undvik skrymmande och alltför tjocka stickade mössor.
En annan funktion i en skidhjälm som påverkar värmen är ett justerbart ventilationssystem. Dessa finns på avancerade lock som gör att du kan öppna ventilerna för att undvika överhettning och att svettas för mycket i nedförsbacke eller på en vandring i sidoland. Detta spelar in på värmen eftersom det snabbt kan ge dig kalla kårar att stå i liftkön eller åka stol med vått hår.
Dessutom är det snabbt och enkelt att stänga öppningarna när du vill behålla så mycket värme som möjligt. Och ett sista tips: i våta och stökiga förhållanden kan du sätta på huvan på din vattentäta skidjacka över hjälmen för att ge ännu ett isolerande lager för att maximera komforten.
5. Täck utsatt hud
Kyla och vind kan snabbt komma in och kyla ner bar hud, så det är viktigt att hela kroppen är täckt när du åker skidor eller väntar på en vindpinad stollift. Detta innebär att du måste se till att ingen bar hud syns, vilket är lättare sagt än gjort. Till att börja med bör du se till att ansiktet är täckt – skidglasögon skyddar större delen av övre delen av ansiktet, men en balaclava eller en halsduk är ett bra sätt att täcka den nedre halvan.
Om din näsa och mun blir kalla drar du helt enkelt upp damasken över den utsatta huden för att få extra skydd. Dessutom är det viktigt att köpa handskar eller vantar som passar till din skidjacka. Längre skidhandskar är vanligtvis de mest effektiva när det gäller att stänga ute kylan. Kortare handskar med underhandskar å andra sidan stoppas in i skidjackan, vilket kräver lite mer ansträngning och kan släppa in kall luft om ärmarna åker upp.
6. Fortsätt att röra på dig i liftköerna
Ett av de snabbaste sätten att bli nedkyld är att stå stilla i långa liftköer. Vårt bästa råd är att röra på dig så mycket du kan. Svinga armarna, flytta benen fram och tillbaka, gör några knäböjningar – vad som helst för att öka blodflödet och få kroppen i rörelse. Visst, du kanske ser fånig ut, men det är bättre än att darra i stolsliften och ha stela lemmar.
Om du fortfarande känner dig frusen på toppen av nästa nedfart, lägg tyngdpunkten på att ta snabba svängar i nedfarten eller välj ett spår med puckelpister eller en catwalk som kräver extra rörelse till skillnad från en vanlig pistmaskin – på så sätt måste din kropp arbeta lite hårdare och kommer att generera lite värme.
7. Besök värmestugorna
Det här låter som en självklarhet, men det är lätt att fastna i spänningen inför nytt puder eller en ny del av anläggningen. Men om du inte kan få värmen är det värt att ta en paus i värmestugan. Ta en varm dryck som kaffe eller varm choklad, fyll på med något att äta och slå dig ner vid elden. Din kropp behöver energin för att fortsätta att röra på sig, och det ger dig troligen den moraliska boost du behöver för att orka resten av dagen.
Om du åker med ryggsäck kan du också överväga att ta med dig en isolerad termos med en varm dryck eller soppa att njuta av mitt på dagen.
8. Torka skidkläder och utrustning
När du är klar med skidåkningen och om du planerar att ge dig ut i backen igen nästa dag, bör din första prioritet vara att torka ut din utrustning ordentligt. Ta först ut skoskaftsfodren så att de får gott om tid att tinas upp. Därefter ska du ta av dig alla dina våta lager och packa upp alla saker du har i din packning.
Om du har en öppen spis eller en vedspis kan du hänga upp din utrustning i närheten, men undvik att ställa den för nära – eld och extrem värme kan ha en skadlig effekt på många material. Annars räcker det med någon plats som är varm och torr. Om du måste köra för att ta dig till anläggningen nästa morgon, förvara dina kängor, skidstrumpor och handskar nära golvvärmaren för att se till att de är så torra och varma som möjligt innan du ger dig iväg för dagen.
Johan är skribent och testare på Outdoorportalen. Han älskar att utforska och hitta nya platser i naturen. Som en erfaren vandrare, bergsklättrare och äventyrsentusiast har han utforskat allt från bortglömda skogspärlor till fjälltoppar i Alperna där favoritberget är Mont Blanc.
Han har deltagit i flera överlevnadskurser och hoppas på att kunna berika dig med all sin kunskap inför ditt nästa äventyr.