Oavsett om du ska på en kortare vandring eller om du helt enkelt inte vill släpa runt på en stor ryggsäck hela dagen kan midjeväskor och magväskor vara ett bra alternativ för att förvara dina viktigaste saker på vandringslederna.
Vi använder ofta magväskor för vandring på stadsvandringar, i parker eller när det inte behövs så mycket utrustning. Vi älskar enkelheten och lättheten hos en magväska, och dessutom är de mycket lättare och mindre skrymmande än någon ryggsäck.
För andra minimalistiska vandrare har vi skapat den här guiden för att hjälpa dig att välja de bästa vandringsväskorna och midjeväskorna för dina äventyr på vandringslederna.
Midjeväskan som är bäst i test
Vi har utsett Fjällräven Ulvö Hip Pack Medium till den bästa midjeväskan i vårt test på grund av flera anledningar. För det första är den tillverkad av Fjällrävens nya Bergshell-tyg, vilket är smidigt, slitstarkt och vattenavvisande. Dessutom är dragkedjorna från det pålitliga märket YKK och täckta av flikar i Bergshell-tyget för att skydda mot väderförhållanden. Midjeväskan har två fickor, inklusive en säkerhetsficka med dragkedja för att hålla dina föremål säkra. Remmen är av perfekt tjocklek för bekväm bärning som en slingväska eller midjeväska. Ulvö Hip Pack Medium är den perfekta midjeväskan för vandrare och resenärer som vill ha en pålitlig, slitstark och vattenavvisande väska för att hålla sina föremål säkra.
De 5 Bästa Midjeväskorna för Vandring:
Bäst i Test | Bästa för Tävling | Bästa för Vandring (Herr) | Bästa för Vandring (Dam) |
5 / 5 | 5 / 5 | 5 / 5 | 5 / 5 |
1: Bäst i Test för Vandring: Fjällräven Ulvö Hip Pack Medium
Ulvo Hip Pack finns i både medium och largestorlekar. Vi har testat medium – vilket är vad vi kommer att fokusera på i den här recensionen – men large är likadan. Bara att den har två liter mer kapacitet, något mer intern organisation och kompressions/lash-remmar.
Den här midjeväskan är tillverkad av Fjallrävens nyaste tyg, Bergshell, som är en 400D-nylon tillverkad av lufttexturerat och vanligt filamentgarn. Om du är intresserad av att lära dig mer om det här tyget kan du läsa vår recension av Fjällräven Ulvo 23 Backpack, där vi dyker ner i detaljerna.
Bergshell är smidigt, slitstarkt och vattenavvisande. Och till skillnad från ett antal Fjällräven-produkter som är tillverkade av varumärkets klassiska G-1000-tyg tar Bergshell inte upp ludd eller hår. Vilket är fantastiskt!
Dragkedjorna på midjeväskan är från det pålitliga märket YKK. Även om de inte är vattenavvisande i sig själva är de täckta av flikar i Bergshell-tyget så att du är skyddad mot de flesta väderförhållanden. Sömmarna är också förseglade, vilket bidrar till ryggsäckens totala vattenbeständighet.
Midjeväskans rem är den perfekta tjockleken för en midjeväska av den här storleken, vilket ger en bekväm bärning som en slingväska och en midjeväska. För dem som inte är bekanta med det bärs en slingväska över bröstet eller ryggen, medan en midjeväska bärs över midjan.
Du hittar två fickor på den här midjeväskan, vilket är helt logiskt med tanke på dess storlek. Den första är en säkerhetsficka med dragkedja som sitter mot bröstet/ryggen/midjan när du bär den, vilket gör det svårt för ficktjuvar att komma åt den. Så den är förstås perfekt för de föremål som du vill hålla säkert.
Huvudfacket på den här midjeväskan kan vara lite irriterande att öppna. De två dragkedjorna är svåra att arbeta runt hörnen, vilket gör det till en process att öppna den här saken. Inte bra om du någonsin har en nödsituation och vill få fram dina vandringssnacks eller, du vet, vill komma åt dina saker snabbt. Dessutom behöver du två händer för att öppna den.
Anledningar att köpa:
- Stilren och snygg design
- Slitstark med kvalitativt material
- Kan användas som midjeväska eller slingväska
2. Bästa Midjeväska för Tävling: Patagonia Ultralight Black Hole Mini Hip Pack
Om du letar efter en midjeväska att bära med dig det allra nödvändigaste (utom vätska) är Patagonia Ultralight Black Hole Mini Hip Pack den klassiska midjeväskan för dig.
Den här midjeväskan har tillverkats med hållbarhet i åtanke – den är tillverkad av 100 % återvunnet tyg. Tyget är också bluesign-certifierat, vilket visar att leveranskedjan är säker för miljön, arbetarna och kunderna.
Midjebältet är trevligt och flexibelt och är avsett att bäras både runt midjan eller över bröstet – även om det med sin volym på 1 L är mindre än andra midjebälten på den här listan.
En liknande modell som inte längre finns tillgänglig, Patagonia Lightweight Hip Pack.
Som alla Patagonia-prylar levereras den med Patagonias Ironclad-garanti. Denna funktion täcker Patagonias utrustning på livstid. Patagonias miljöuppdrag strävar efter att reparera utrustningen i stället för att tillverka nya artiklar. För ett minimalt pris reparerar de även artiklar med normalt slitage.
Anledningar att köpa:
- Slitstark
- Lätt
- Fokus på hållbarhet
3. Bästa Midjeväska för Vandring: Osprey Talon 6 & Osprey Tempest 6
Till skillnad från de flesta andra tillverkare tillverkar Osprey ryggsäckar för män (Talon 6) och kvinnor (Tempest 6) specifikt. De två midjeväskorna är dock i princip identiska bortsett från färgalternativ och det faktum att Tempest för kvinnor passar något smalare midja/höft än Talon för män.
Båda versionerna har omarbetats kontinuerligt under åren och är idag mer hållbart tillverkade än någonsin eftersom de tyger som används är återvunna, bluesign-godkända och behandlade med PFC-fri DWR-behandling.
I övrigt har Osprey Tempest 6 och Talon 6 behållit de flesta av sina älskade funktioner, till exempel det horisontella StraightJacket™-kompressionssystemet för att stabilisera och komprimera last, en förvaringsficka med dragkedja framtill, de två höftbältesfickorna med dubbla dragkedjor och Ospreys signatur AirScape-ryggpanel (nu med en flexibel BioStretch-sele och höftbälte). Detta är den främsta midjeväska för vandring.
Ospreys midjeväskor för ryggstöd har fortfarande två flaskhylsor med bungee-hållningsremmar på sidorna, men vattenflaskorna ingår inte längre.
Anledningar att köpa:
- Anpassad för män/kvinnor
- Lätt
Att tänka på när man köper midjeväska
Komfort och passform
Den viktigaste egenskapen när du väljer mellan magväskor och midjeväskor för vandring är komfort och passform. Om en midjeväska har alla de bästa egenskaperna men gör ont att ha på sig kommer den inte att vara till någon större hjälp på vandringslederna! Många av de kriterier som vi har tagit med här kan hjälpa dig att få en allmän känsla för hur en midjeväska kommer att sitta, men innan du har provat den vet du inte säkert.
Design
Utformningen av en midjeväska kan i hög grad bidra till dess komfort, passform och funktionalitet. Det finns många faktorer som spelar in i utformningen av en ryggsäck, bland annat vaddering av remmar, viktfördelning och förvaringsutrymmen. Några saker som du kanske vill ta hänsyn till i olika midjeväskor för vandring är bland annat följande:
- Ländryggspaket kontra magväskor.
- Storlek och förvaringskapacitet
- Fickor
- Midjeband och stoppning
- Färger och stilar
Designen är också ganska subjektiv, men du kan vanligtvis ganska snabbt avgöra vilka funktioner som bäst passar dina behov och preferenser.
Vikt
Även de bästa vandringsryggsäckarna kan vara besvärliga om de är för tunga, och ryggsäckens vikt är en viktig egenskap som vi alltid tar hänsyn till innan vi köper dem. De lättaste ryggsäckarna är inte alltid de bästa eftersom de ofta saknar extra funktioner, men ryggsäckar med för många klockor och visselpipor kan också bli oöverkomligt tunga för dina höfter och din midja.
Vår rekommendation är att bestämma de 2 eller 3 funktioner som är viktigast för dig och hitta den lättaste packningen som har dessa funktioner utan alltför mycket extra bulk.
Pris
Även om vi försöker hålla priset utanför ekvationen när vi testar utrustning är det definitivt något du bör tänka på! När det gäller midjeväskor får du ofta vad du betalar för, men det betyder inte att de dyraste produkterna alltid är de bästa. De flesta midjeväskor för vandring kostar mellan 200 och 700 kr, med några över och under det intervallet. Fastställ din budget i förväg så att du vet vad du har att arbeta med när du utvärderar dina alternativ.
Vanliga frågor om midjeväskor
Varför är midjeväskor bra för förvaring?
Midjeväskor är det perfekta tillbehöret för människor som är på språng. Varför? För att en midjeväska inte räknas som handbagage på flyget! Midjeväskor är TSA-vänliga och räknas inte som en av dina handbagageväskor. Den har också fördelen jämfört med andra väskor att den är rymlig men helt handsfree.
Du behöver inte hålla den i händerna och den faller inte ner från axeln. Dina reseförnödenheter sitter säkert fast vid din kropp samtidigt som du får enkel åtkomst. Dessutom har du fått ett gratis extra handbagage! Midjeväskor har den perfekta storleken för att rymma din telefon, ett pass, ett boardingkort och en penna för att fylla i tullformulären, med gott om utrymme. Så, lägg alla dina viktigaste saker i din magväska, bär den ombord och packa dina större tillhörigheter i ditt handbagage.
Varför ska man köpa en midjeväska?
Midjeväskor och magväskor är ett utmärkt sätt att bära alla dina viktigaste saker samtidigt som du ser trendig ut. Midjeväskor har funnits i många år och användes ursprungligen av vandrare för att förvara sin utrustning när de åkte på långa turer. Nuförtiden kan man hitta magväskor i många olika stilar och märken, från hipsterdesign till friluftsryggsäckar.
Hur bär man en midjeväska?
Traditionellt sett bärs midjeväskor runt midjan nästan som en praktisk fickavlösning. Om den har kurvor är det troligt att den passar till formen. På senare tid har dock fashionabla människor omdefinierat utseendet genom att bära väskan över axeln. Detta skapar en sportig, minimalistisk look.
Bekvämligheten med denna handfria väska är obestridlig, och vad som är syftet med en magväska har aldrig varit tydligare. Förutom att looken över axeln är ett nytt godtagbart svar på frågan om hur man bär magväskor.
Hur mycket kostar en midjeväska?
Vad gäller midjeväskor så får man verkligen vad man betalar för. En billigare midjeväska kostar runt 200 kr. Det brukar räcka om du endast vill förvara plånbok eller nycklar när du promenerar på stan. Priset kan sträcka sig till 800 kr men då är dem mer utrustade för klättring och vandring.
Johan är skribent och testare på Outdoorportalen. Han älskar att utforska och hitta nya platser i naturen. Som en erfaren vandrare, bergsklättrare och äventyrsentusiast har han utforskat allt från bortglömda skogspärlor till fjälltoppar i Alperna där favoritberget är Mont Blanc.
Han har deltagit i flera överlevnadskurser och hoppas på att kunna berika dig med all sin kunskap inför ditt nästa äventyr.