Att hitta föremål i marken såsom metallfynd är en hobby som växt och börjat ta fart de senaste åren och det är idag en vanligt förekommande fritidshobby. Metalldetektorer som uppfyller kriterier för vad en bra sådan är kan hjälpa dig att hitta gamla mynt, smycken, silver, guld, brons, järn eller till och med vapen.
De etablerade skattletarna hittar föremål från bronsåldern ända fram till idag. Det är en häftig känsla att hitta så gamla föremål under marken. Med metalldetektorer kan du även identifiera avloppsrör eller ledningar om du exempelvis ska gräva eller göra en installation. Det finns en rad olika tillfällen när en metalldetektor kan komma till användning. Du kanske är ute och jobbar i trädgården men tappar hemmanycklarna eller liknande. Detta underlättar med en bra och välfungerande metalldetektor och vi har i den här artikeln valt att lista de tre bästa metalldetektorerna.
Topp 5 Bästa Metalldetektor:
Garrett Ace 150 | Metalldetektor CS400 | Metalldetektor MD1012 | Minelab Vanquish 340 | Minelab Equinox 800 |
Bäst i Test | Bästa Vattentäta | Bästa Billiga | Bästa för Nybörjare | Bästa Premium |
5 / 5 | 5 / 5 | 5 / 5 | 5 / 5 | 5 / 5 |
Viktiga egenskaper att beakta för metalldetektorer
När man ska köpa en metalldetektor är det viktigt att ta hänsyn till en rad olika egenskaper för att få en detektor som passar ens behov och förväntningar. Vi listar några av de viktigaste egenskaperna att tänka på nedan:
- Sökdjup: Avgör hur djupt ner i marken metalldetektorn kan hitta metallföremål.
- Sensitivitet: Avgör hur bra metalldetektorn är på att upptäcka små föremål
- Vikt & Storlek: Vikten på detektorn är viktig eftersom det påverkar hur lätt det är att hålla den i händerna under långa sökningar.
- Användarvänlighet: Metalldetektorn ska vara enkel att använda om du är nybörjare, då är det viktigt med ett användarvänligt gränssnitt.
- Vattentålighet: Vattentålighet är viktigt för dig som planerar att använda metalldetektoren under regniga dagar.
1. Bäst i Test Metalldetektor: GARRETT ACE 150
Metalldetektorn som är bäst i test är GARRETT ACE 150 och du får verkligen vad du betalar för. Den här metalldetektorn har en konstruktion av lättvikt vilket gör att den endast väger 1.87 kg. Den ör även väldigt användarvänlig och ergonomiskt så att du enkelt kan genomsöka ett större område. GARRETT ACE är utrustad med en LCD-display där du kan ställa in sökdjup eller vilken typ av metall som du söker efter. En annan detalj är också att du kan ställa in vilket ljud som den ska spela upp när du hittar det eftersökta föremålet.
Den är ganska dyr och ligger runt 2.000 kr men du får verkligen vad du betalar för.
Metalldetektorns sökdjup går att justera utefter tre olika nivåer. Det går även att koppla in hörlurar om du inte vill använda de inbyggda högtalarna. För att få ström i den kopplar du in 4 st AA-batterier. Som vi tidigare nämnde är det viktigt att en högkvalitativ metalldetektor är utbytbar. På den här metalldetektorn kan du byta ut spolarna och anpassa funktionerna efter spolens konstruktionen.
GARRETT ACE 150 är den bästa metalldetektorn med fördelaktigt pris, hög kvalité och ställbara funktioner.
Fördelar:
- Lättviktsmaterial
- Användarvänlig display
- Justerbara funktioner
Nackdelar:
- Dyr
Produktbetyg:
5.0
- Sökdjup: 5
- Sensitivitet: 5
- Storlek: 5
- Användarvänlighet: 5
- Vattentålighet: 5
2. Bästa Vattentäta Metalldetektor: Metalldetektor CS400
På plats två i det här testet av bästa metalldetektor hamnar CS400. Sökspolen på den här metalldetektorn är vattentät och har en diameter på 24 cm och har hela 12 stycken nivåer av känslighet. Om du är ute efter en högkvalitativ metalldetektor men vill inte lägga så mycket pengar så är detta ett solklart alternativ. Nackdelen med den här metalldetektorn är att sökspolen inte är utbytbar som vi tidigare nämnde. Förutom det så är CS400 helt klart ett prisvärt alternativ om du inte vill lägga pengar på Garrett ACE 150.
Anledningen till att du troligtvis kommer att gilla den här metalldetektorn är att sökspolen är den vanligaste varianten som du för det mesta kommer att vilja använda. Den passar till alla typer av sökanden. En annan fördel är att den är mycket ergonomisk och den tar förstaplatsen i den kategorin. Med CS400 kan du enkelt genomsöka stora områden en längre tid utan att bli trött. Detta med hjälp av armstödet som sitter på.
Metalldetektorn kan både söka när du står stilla eller går och är utrustad med tre olika toner i sin ljudfunktion. På denna modell kan du även koppla in hörlurar men har även högtalare som alternativ. Du får igång den genom att koppla in två stycken 9 V-batterier. Den här metalldetektorn slåss helt klart om första platsen men tappar det på att sökspolen inte är utbytbar. Men som sagt, detta är en sökspole som du vid 9 av 10 fall kommer att använda.
Fördelar:
- Prisvärd
- Väldigt ergonomiskt
- Bra sökspole
Nackdelar:
- Sökspolen är inte utbyttbar
Produktbetyg:
5.0
- Sökdjup: 5
- Sensitivitet: 5
- Storlek: 5
- Användarvänlighet: 5
- Vattentålighet: 5
3. Bästa Billiga Metalldetektor: Metalldetektor MD1012
Sist men inte minst så har vi metalldetektorn MD1012 på plats 3. Den här metalldetektorn är en perfekt modell för nybörjare och är den billigaste på listan. Perfekt om du inte har en så stor budget eller bara vill prova på en ny hobby. MD1012 är väldigt enkel att använda, den är lätt och kompakt och går att användas av barn då den endast väger 900 gram. Den här metalldetektorn har även en användarvänlig och stor LCD-skärm. Trots det billiga priset och låga vikt fungerar den lika bra att hitta metaller som de dyrare metalldetektorerna på listan.
Sökspolen är vattentät och går att justera utifrån vilka föremål som du söker efter. Metalldetektorn går även att justera i längden 50 cm – 78 cm vilket gör att den enkelt går att använda och passar alla. MD1012 är också utrustad med högtalare som gör ifrån sig ljud när den hittar ett föremål. Den har även en ljuseffekter om den hittar något vilket är fördelaktigt om du är ute och söker i mörker.
Nackdelarna med den här metalldetektorn och som oftast gäller de billigare varianterna är sökdjupet. Den söker på max 10 cm och sökspolen är heller inte utbytbar på denna. Det är däremot inte hela världen eftersom att den är väldigt prisvärd och det går alldeles utmärkt att söka efter metaller med denna. En perfekt instegsmodell om du vill prova på en ny hobby och inte vill lägga alldeles för mycket pengar.
Fördelar:
- Billig
- Endast 900 gram
- Justerbar – passar alla, även barn.
Nackdelar:
- Ej utbyttbar spole
- Sökdjup endast 10 cm
Produktbetyg:
5.0
- Sökdjup: 5
- Sensitivitet: 5
- Storlek: 5
- Användarvänlighet: 5
- Vattentålighet: 5
4. Bästa Metalldetektor för Nybörjare: Minelab Vanquish 340
Minelab Vanquish 340 är en avancerad metallsökare som är lätt att använda och ger användaren möjlighet att söka efter en mängd olika metalldetekter. Den har en hög prestanda och är utrustad med flera avancerade funktioner som gör det möjligt för användaren att hitta metaller med hög precision. En av de mest uppskattade funktionerna är den nya Multi-IQ teknologin som gör det möjligt för användaren att söka efter metalldetekter på ett brett spektrum av frekvenser, vilket gör det enkelt att hitta metalldetekter som kan vara svåra att upptäcka med andra metallsökare.
Vanquish 340 har också enkel och intuitiv användargränssnitt och enkel inställning av sökfrekvens. Det är också utrustat med ett ljud- och vibration-feedback-system som gör det enkelt att hålla koll på metalldetekter utan att behöva titta på sökaren hela tiden.
Batteritiden är bra, och det är enkel att byta batteri. Överlag är Minelab Vanquish 340 en av de mest avancerade metallsökarna på marknaden och ger användaren en mängd avancerade funktioner för att hjälpa till att hitta metalldetekter med hög precision.
Fördelar:
- Multi-IQ teknologi
- Enkel att använda
- Feedback-system för ljud & vibration
Nackdelar:
- Ganska dyr
- Kan vara tung för vissa
- Saknar trådlös kommunikation
Produktbetyg:
5.0
- Sökdjup: 5
- Sensitivitet: 5
- Storlek: 5
- Användarvänlighet: 5
- Vattentålighet: 5
5. Bästa Metalldetektor Premium: Minelab Equinox 800
Minelab Equinox 800 är en premium och avancerad metallsökare som är utformad med hög precision. Den är utrustad med avancerad teknologi som gör det möjligt att söka på ett brett spektrum av frekvenser, vilket gör det enkelt att hitta föremål som kan vara svåra att upptäcka med andra metallsökare.
Equinox 800 har också enkel och intuitiv användargränssnitt och enkel inställning av sökfrekvens. Det är också utrustat med ett ljud- och vibration-feedback-system som gör det enkelt att hålla koll på metalldetekter utan att behöva titta på sökaren hela tiden.
En av de mest unika funktionerna med Equinox 800 är att den har en dubbeltrådad teknologi som gör det möjligt för dig att söka på både parkeringsplatser och stranden. Den har också en inbyggd GPS-funktion som gör det möjligt att spara och hålla reda på platser där metalldetekter har hittats tidigare.
Batteritiden är bra, och det är enkel att byta batteri. Överlag är Minelab Equinox 800 en av de mest avancerade metallsökarna på marknaden och ger användaren en mängd avancerade funktioner för att hjälpa till att hitta metalldetekter med hög precision.
Det är en bra val för både nybörjare och proffs, speciellt de som är intresserade av söka både på parkeringsplatser och stranden.
Fördelar:
- Dubbeltrådad teknologi
- Inbyggd GPS
- Feedback för ljud & vibration
Nackdelar:
- Dyr
- Vikten
Produktbetyg:
5.0
- Sökdjup: 5
- Sensitivitet: 5
- Storlek: 5
- Användarvänlighet: 5
- Vattentålighet: 5
Metalldetektor – Köpguide
När det kommer till att välja rätt metalldetektor kan det vara svårt att navigera bland alla olika alternativ som finns på marknaden. Med många modeller och märken att välja mellan, hur kan vi avgöra vilken detektor som är bäst för oss? En bra strategi är att vara medveten om viktiga egenskaper och faktorer som påverkar prestanda och användarvänlighet.
Sökdjup
En viktig faktor att tänka på när man köper en metalldetektor är hur djupt man kan söka. Detta mått kallas ibland för sökdjup och kan variera kraftigt mellan olika modeller och märken. Sökdjupet kan vara allt från 20 till 300 cm och är det maximala djup där metalldetektorn kan upptäcka ett föremål av myntstorlek.
Men det är inte bara detektorns specifikationer som påverkar sökdjupet, det varierar också beroende på vilken typ av föremål man letar efter och storleken och formen på spolen. En stor spole ger ett större sökområde, men ett mindre maximalt djup, medan en liten spole ger ett mindre sökområde men ett större maximalt djup. Det är viktigt att välja en detektor med ett sökdjup som passar dina behov och förväntningar.
Sensitivitet
Sensitivitet är en viktig egenskap för en metalldetektor eftersom det avgör hur bra den är på att upptäcka små metallföremål. Ju högre sensitivitet, desto mer möjlighet att hitta små föremål, och desto mindre metall som krävs för att detektorn ska vara i stand att hitta det. En metalldetektor med hög sensitivitet kan upptäcka föremål som är mindre än en myntstorlek, medan en detektor med låg sensitivitet kanske inte kan hitta samma föremål.
Sensitivitet avgör hur bra den är på att upptäcka små metallföremål. En detektor med hög sensitivitet kan hitta små föremål men det kan också leda till falska larm och svårigheter att använda i större områden eller områden med hög metallkoncentration.
Sensitiviteten på en metalldetektor kan ofta justeras, vilket ger användaren möjlighet att anpassa detektorns prestanda till olika typer av jord och föremål. Det är viktigt att notera att högre sensitivitet inte alltid är det bästa valet, eftersom det kan leda till falskt alarm och förvirring när detektorn hittar metallfragment som inte är av intresse.
En metalldetektor med hög sensitivitet kan vara svårare att använda i större områden eller områden med hög metallkoncentration, då detektorn kan registrera många falska larm. Det är därför viktigt att välja en metalldetektor med lämplig sensitivitet för de metaller och föremål man är intresserad av att hitta och för det område där man planerar att använda detektorn.
Vikt & Storlek
Vikt och storlek är viktiga egenskaper för en metalldetektor eftersom de påverkar hur lätt det är att hålla detektorn i händerna under långa sökningar. En metalldetektor som är för tung eller stor kan göra det svårt att hålla den i en ergonomisk position, vilket kan orsaka trötthet eller smärta i armar och axlar.
En metalldetektor som är för lätt eller liten kan också vara svår att hålla stabil, vilket kan göra det svårt att hitta föremål och göra detektorns prestanda sämre. En detektor med lämplig vikt och storlek kan göra det lättare att hålla den i en bekväm position under långa sökningar och förbättra precisionen och effektiviteten i metallsökning.
Det är viktigt att välja en metalldetektor med lämplig vikt och storlek för ens personliga preferenser och sökbehov. Många metalldetektorer tillverkas idag med just detta i åtanke och erbjuder många olika modeller med olika vikter och storlekar för att passa alla typer av användare.
Vikten och storleken på en metalldetektor kan också påverka dess portabilitet. En detektor som är för tung eller stor kan vara svår att bära med sig till olika platser, medan en detektor som är lätt och liten kan vara lättare att ta med sig på resor eller till olika sökområden.
Användarvänlighet
Användarvänlighet är en viktig egenskap för en metalldetektor eftersom det avgör hur enkelt det är att använda och inställa detektorn. En metalldetektor som är svår att använda eller inställa kan göra det svårt att hitta föremål och minska effektiviteten i metallsökningen. Det kan också leda till frustration och missnöje med detektorn.
En metalldetektor med hög användarvänlighet bör ha en enkel och lättförståelig kontrollpanel med tydliga inställningar och indikatorer. Det bör också ha tydliga instruktioner och manualer för att hjälpa användaren att komma igång och använda detektorn på rätt sätt.
En detektor med hög användarvänlighet har en lättförståelig kontrollpanel, tydliga instruktioner och justeringsmöjligheter för att anpassa detektorns prestanda till olika typer av jord och föremål. Det gör det lättare för användaren att hitta föremål och förbättra metallsökningen.
En metalldetektor med hög användarvänlighet bör också ha justeringsmöjligheter för att anpassa detektorns prestanda till olika typer av jord och föremål. Det kan också ha funktioner som gör det lättare att hitta föremål, såsom en ton eller en visuell indikation när detektorn hittar metall.
En metalldetektor som är lätt att använda och inställa kan göra det lättare för användaren att hitta föremål och förbättra deras metallsökning. Det kan också leda till mer nöje och glädje med detektoren, vilket kan göra det mer troligt att fortsätta använda den.
Sammantaget är användarvänlighet en viktig egenskap för en metalldetektor eftersom det avgör hur enkelt det är att använda och inställa detektorn. En detektor med hög användarvänlighet har en enkel och lättförståelig kontrollpanel, tydliga instruktioner och manualer och justeringsmöjligheter för att anpassa detektorns prestanda till olika typer av jord och föremål. Det kan också göra det lättare för användaren att hitta föremål och förbättra deras metallsökning och leda till mer nöje och glädje med detektoren.
Vattentålighet
Vattentålighet är en viktig egenskap för en metalldetektor eftersom det avgör hur bra den fungerar i vatten. Många metalldetektorer är inte vattentåliga och kan inte användas i eller nära vatten, vilket kan begränsa deras användningsområden och förmåga att hitta föremål.
En metalldetektor med hög vattentålighet kan användas i eller nära vatten, vilket ökar antalet platser där man kan söka efter metallföremål. Det kan också göra det möjligt att hitta föremål som har sjunkit till botten av en sjö eller hav. Detta kan vara viktigt för personer som är intresserade av att hitta föremål som har förlorats i vatten, såsom guld eller juveler.
Vanliga frågor om metalldetektor
Hur mycket bör en instegsmodell kosta?
En instegsmodell av en metalldetektor borde inte kosta mer än ca 800 kr. Om du blivit mer inbiten så behöver du inte lägga mer än 2-3000 kr utan att gå miste om några funktioner. Tänk på att priset ofta representerar prestandan och det kan finnas olika fördelar med olika dyra modeller.
Hur ska jag tänka med utbytbara spolar? Ett måste?
Oftast så brukar de fasta spolarna vara väldigt användbara för olika områden och de brukar räcka. Utbytbara spolar blir en fördel om du blir mer inbiten. Alla högkvalitativa metalldetektorer erbjuder ofta utbytbara spolar, med det kan du justera sökdjup, känslighet och funktion.
Kan en metalldetektor visa hur ädel metallen är?
På flera metalldetektorer visas en siffra från 0 till 90 där det blir ädlare ju högre upp du kommer.
Går det att tjäna pengar med en metalldetektor?
Om du hittar ett föremål som anses ha ett historiskt värde för exempelvis museum så kan du bli ersatt om du lämnar in det.
Vad finns det för typer av sökspolar?
En stor sökspole ger ofta större sökdjup samt en större sökyta än en mindre, däremot brukar det då variera i känslighet. På mark som inte är tätt mineraliserad så är det fördelaktigt med en större spole, annars är det bättre med en normalstor. Ju större sökspolen är desto mer väger den vilket kan bli jobbigare att bära på.
Mindre spolar är bättre på ytor passar bättre där det finns mycket olika metaller och skräp i jorden då den inte tar hela området samtidigt. En metalldetektor med en stor sökspole kommer att reagera på för mycket olika saker. Storleken på olika spolar har sina för och nackdelar vilket är anledningen till att professionella metalldetektorer går att byta spole på.
Vilken metalldetektor ska jag köpa?
I slutändan är det bara du som vet vilka metalldetektorer som passar just dina ändamål. Produkten som vann vårt test kanske inte passar just dig. Utgå ifrån de kriterier som du anser är viktiga vilket exempelvis kan vara priset. Om detta är en hobby som du vill prova på så ska du sikta på en instegsmodell och inte lägga alltför mycket pengar.
Vet du med säkerhet att du kommer att ägna mycket tid åt detta, lägg då de extra pengarna på en bra metalldetektor. Den största frågan du bör ställa dig är om detta är något du kommer ägna tid åt eller om metalldetektorn kommer bli ståendes och samla damm.
Så testade vi metalldetektorerna
Vi testade metalldetektorerna utifrån följande egenskaper:
- Sökdjup: Vi testade metalldetektorernas sökdjup genom att placera olika metallföremål på olika djup i jorden och mäta hur djupt den kunde hitta föremålen.
- Sensitivitet: Vi placerade olika föremål och material i varierande storlek för att mäta hur bra detektorn var på att upptäcka föremålen.
- Vikt & Storlek: Vi mätte metalldetektorernas vikt och storlekar samt utvärderade hur lätta de var att hålla i under längre sökningar.
- Användarvänlighet: Vi utvärderade kontrollpaneler, inställningar och manualer för att se hur lätt de var att använda och konfigurera.
- Vattentålighet: Först utgick vi från anvisningar för att se om den var vattentät överhuvudtaget och sedan använde vi dem i eller nära vatten och utvärderade hur bra dem fungerade i vattenmiljöer.
Johan är skribent och testare på Outdoorportalen. Han älskar att utforska och hitta nya platser i naturen. Som en erfaren vandrare, bergsklättrare och äventyrsentusiast har han utforskat allt från bortglömda skogspärlor till fjälltoppar i Alperna där favoritberget är Mont Blanc.
Han har deltagit i flera överlevnadskurser och hoppas på att kunna berika dig med all sin kunskap inför ditt nästa äventyr.